Який батат краще вирощувати на українських ґрунтах та як започаткувати бізнес на переробці волоського горіха: історії переможців «Агрокебети. Рости своє»
З початку запуску урядового проєкту “єРобота” у липні 2022 року грантові кошти на започаткування або розширення власної справи, за інформацією Міністерства економіки України, отримали 10 400 українців. До цієї кількості восени 2024 року додалося ще 10 підприємців зі Львівщини, Київщини, Полтавщини, Миколаївщини, Вінниччини. Кожен із них пройшов піврічне навчання з розробки бізнес-планів, залучення фінансування та отримав до 200 000 грн грантових коштів у межах проєкту «Агрокебети. Рости своє», ініційованого освітнім проєктом «Агрокебети», асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) та Благодійним фондом «МХП-Громаді», а також можливість у подальшому кредитування від Райффайзен Банку. Більше інформації про оголошення переможців конкурсу – на сайті.
За словами голови ради директорів ІМК, президента УКАБ, ідеолога проєкту «Агрокебети» Алекса Ліссітси, підтримку в проєкті надали амбітним підприємцям, які готові ризикувати і рухатися вперед попри труднощі.
Проєкт «Агрокебети. Рости своє» об’єднує тих, хто бачить майбутнє українського агросектору через призму інновацій, креативності та підприємницького духу. Це ініціатива, яка не просто навчає, а надихає молодих лідерів брати відповідальність за свою землю та створювати нові можливості для процвітання України
Про розвиток і відбудову громад йдеться вже тоді, коли дрібний бізнес отримує підсилення і має можливість працювати в невеликих містечках і селах, сплачуючи податки та створюючи нові робочі місця. І чим більше таких бізнесів у громаді, тим спроможнішою вона стає. У цьому переконаний директор департаменту корпоративної соціальної відповідальності МХП Павло Мороз.
Ініціативи компанії МХП з підтримки локальних підприємців демонструють, як великі бізнеси можуть активно допомагати громадам у розвитку та відбудові. Тільки за 2023 рік переможці наших грантових конкурсів сплатили до місцевих бюджетів 3+ млн грн, створили робочі місця, допомогли іншим та собі адаптуватися до нових умов та викликів
Ідею об’єднання зусиль великого бізнесу для підтримки малого підприємництва у громадах підтримує представник компанії «HORSCH» Сергій Осадчий.
Дуже важливо повірити в ідею і дати підтримку тим, хто тільки починає працювати в бізнесі. Адже перші кроки можуть бути непростими і для того, щоб вистояти на ринку, потрібне підсилення від тих, хто вже має досвід і пройшов ці етапи становлення. «Агрокебети. Рости своє» – це якраз про підтримку, обмін експертизою і зростання
5 листопада в Кулінарному центрі МХП зібралися 10 переможців конкурсу «Агрокебети. Рости своє». Своїм досвідом поділилися:
Інеса Петухова, с. Чишки, Львівщина
Майстерня «ITARA» робить горіхові пасти та соус, горіхові снеки, десерти, олію волоського горіха. В 2023 році виробництво переїхало з Миколаєва в село Львівської області, де Інеса Петухова започаткувала власну справу, облаштувала приміщення, придбала обладнання для мікровиробництва, розробила власний бренд. Інеса Петухова має досвід створення бізнесу у різних напрямах – агросекторі, нерухомості, співпраці з комунальними підприємствами. Знає, як будувати бізнес з нуля, які процеси потрібні для розвитку та масштабування.
Іван Павліш, с. Луки, Львівщина
Іван Павліш за першою освітою юрист і все життя був переконаний, що юриспруденція буде його основним заняттям. Однак 2018 року після демобілізації вирішив створити фермерське господарство в громаді, звідки він родом. Паралельно продовжував навчання. Займаючись «класичним» землеробством, весь час був у пошуках нішевої культури як основного продукту. І таки вдалося його знайти – батат, нетиповий для наших широт коренеплід, який має корисні властивості і водночас чудовий смак та кольорову гаму. Це незамінний продукт для прикорму немовлят. Він є чудовим наповненням раціону «діабетиків», вегетаріанців та веганів і загалом достойною альтернативою картоплі. Розпочавши у 2020 році із невеликої тестової ділянки, зараз господарство Івана Павліша вирощує власні саджанці, придбали спеціалізоване навісне обладнання та планують запуск переробки. Батат став сімейною справою родини Павлішів і його вирощування продовжується, не зважаючи на війну та повторну мобілізацію Івана.
Євгенія Молчанова, с. Зелений Гай, Дніпропетровщина
Сироварня «Зелений Гай» працює з 2021 року та під час повномасштабного вторгнення, попри всі ризики, не тільки не зупинила свою роботу і втрималася на ринку, але і успішно диверсифікувалася. Із сироварні, яка виготовляла сири із сировини інших постачальників, «Зелений Гай» став фермою-сироварнею повного циклу, почав надавати послуги зеленого туризму, став також освітньою базою для фермерів/фермерок, соціальних підприємців та ветеранів/ветеранок, а також реабілітаційним центром для людей та тварин. На підприємстві працюють спеціалісти та кваліфіковані фахівці в галузі підприємництва, фермерства та тваринництва. Також команда «Зеленого Гаю» активно та постійно бере участь у доступних та можливих навчальних та навчально-грантових програмах. Ці трансформації приносять можливості масштабуватися та рости. І на сьогоднішній день в «Зеленому Гаю» на утриманні 11 корів (крім цього, понад 500 інших фермерських та домашніх тварин). Але в найближчі 1,5-2 роки планується збільшити кількість корів до 22. Разом зі зростаючою кількістю тварин зростає кількість кормових запасів, які треба десь зберігати. Тож бізнес-ідея полягає в облаштуванні приміщення для зберігання кормових запасів підприємства та проведення освітніх і реабілітаційних заходів – сінника-майстерні, який сприятиме економії фінансових та часових ресурсів підприємства.
Проєкт «Агрокебети. Рости своє» реалізується за підтримки компаній: HORSCH, International Finance Corporation (IFC), Райффайзен Банк, ІМК та МХП.