Уперше за період повномасштабної війни в малій громаді відкрили кінотеатр

26 липня 2024,

У місті Ладижин на Вінниччині з’явився оновлений кінотеатр з назвою «Україна». Це вперше в Україні за період повномасштабної війни в малій громаді відкрили такий культурний заклад. Відновлення роботи кінотеатру, який перед цим не працював 4 роки, ініціювала Асоціація «Дивись українське!». Фінансово підтримав проєкт Благодійний фонд «МХП-Громаді». Кінотеатр має стати культурною платформою для об’єднання мешканців навколишніх громад і сіл.

«Сьогодні відновлення роботи дорівнює відкриттю кінотеатру. Для кінематографістів – це завжди свято. Передувало цьому кілька років туру «Кіно заради Перемоги!». Ми приїжджали до Ладижина кіномобілем, бачили наскільки місцеві люблять кіно та який це має попит. Саме тому згодом виникла ідея відновити діяльність кінотеатру. Я запрошую всіх ладижинців відвідати оновлений кінотеатр, дивитися українське та підтримувати одне одного», – поділився  Андрій Різоль, продюсер, голова Асоціації «Дивись українське!».

Благодійний фонд «МХП-Громаді» фінансово підтримав відновлення кінотеатру, виділивши майже 1 млн грн на закупівлю спеціального проєкційного обладнання, за умови впровадження соціальної складової – пільгових умов для військових, ветеранів, членів родин загиблих воїнів та освітньої частини для школярів.

«Мета діяльності нашого Фонду – сприяти розвитку громад. У малих містечках і селах мають бути заклади, доступні людям з міст і обласних центрів. Кінотеатр – одне з таких важливих місць. Сьогодні це – зовсім не про розваги, а про те, що нові українські фільми стануть доступними людям з ладижинської громади», – наголосила Мар’яна Нарожна, керівниця Групи соціального розвитку на Вінниччині БФ «МХП-Громаді».

Напередодні відкриття кінотеатру, 24 липня, відбувся день українського кіно у межах Національного туру «Кіно заради Перемоги!». Зранку діти дивились анімаційний фільм «Мавка. Лісова пісня» (Film.UA Group). Другий сеанс, «Інший Франко» (Ganzafilm), представив Ахтем Сеітаблаєв, амбасадор туру «Кіно заради Перемоги!», український актор та режисер. Ввечері ладижинці насолоджувались стрічкою «Мій карпатський дідусь» (Інсайт-Медіа, Андрій Суярко). Всі три покази відбулись при повному аншлазі.

«Кінотеатр – це надпотужний інструмент для самоідентифікації. Історія неодноразово показує нам, що в особливо важкі часи, культура та мистецтво мають важливе значення, вони формують наші думки, оточення, цінності. Саме тому ворог і знищує бібліотеки, школи та кінотеатри. І коли під час повномасштабної війни в Україні відкривається кінотеатр, це про нашу силу та спроможність захищати власну культуру»,підкреслив Ахтем Сеітаблаєв, український актор та режисер.

Читайте також: У деокупованому селі на Київщині благодійники відновили бібліотеку

Оновлений кінотеатр «Україна» працює на балансі КП «Аквілон», що сприяло, в тому числі, створенню нових робочих місць.

Проєкт «Кіно заради Перемоги!» реалізується за ініціативи  Офіс Президента України,  ДержКіно України, Асоціації «Дивись українське!», за підтримки  Фонд «МХП-Громаді» у взаємодії СтратКом ЗСУ / AFU StratCom, за сприяння Міністерство оборони України, обласних військово-цивільними адміністрацій, Національна гвардія України та Національна поліція України.