83 сторінки оцифрованих рукописів та неопубліковані раніше твори: вийшла збірка віршів Василя Симоненка

21 грудня 2023,

У Черкасах презентували книгу віршів Василя Симоненка “Молитва”. До неї увійшли найкращі твори поета-шістдесятника, звірені з рукописами. Також у виданні вперше подано оцифровані 83 сторінки рукописного зошита поета й частина щоденника, зокрема, записи останніх днів життя. Збірка з’явилася завдяки підтримці Благодійного фонду “МХП-Громаді”.


“Сьогодні вірші Василя Симоненка набувають нового значення: їх читають військові на фронті, вони стають основою популярних пісень, їх виконують, коли проводжають загиблих захисників. Тому для нашого Фонду було честю підтримати видання унікальної збірки творів Василя Симоненка”, – прокоментувала Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду “МХП-Громаді”.

Додає унікальності збірці окрім віршів і рукописів й обкладинка книги. Це – ескіз мистецького полотна видатної художниці-шістдесятниці Алли Горської, створений за мотивами ікони “Георгій Змієборець”. Мисткиня присвятила цю роботу Василю Симоненку й подарувала її поету незадовго до його смерті. Родина Горської до початку роботи над збіркою віршів не знала про існування цієї картини. Тож обкладинка з твором Алли Горської, за словами видавця Олександра Третякова, стала видавничою і мистецькою сенсацією.

“Видати збірку віршів – це не просто зібрати твори поета. Вони потребують об’єднання за темою чи періодом, художнього втілення, якісної передмови. Спочатку в нас було одне бачення й концепції, але коли ми побачили картину Алли Горської, коли художник розробив стилістичне рішення обкладинки, з’явилася й назва – “Молива”. Тоді всі пазли склалися й концепція запрацювала. Книга стала молитвою Симоненка про Україну”, – підкреслив Олександр Третяков, видавець і волонтер.

 

Збірку “Молитва” представили 15 грудня в Черкасах. У символічному місці – арт-просторі Morris Space за адресою вул. Симоненка, 1. Під час презентації звучали аудіозаписи живого голосу митця, експонувались архівні фото Василя Симоненка. На презентації видання організатори також влаштували панельні дискусії – про меценатство, благодійність і відповідальність великого бізнесу за розвиток культурних проєктів та про значення творчості Василя Симоненка сьогодні. Так, перед гостями виступив кобзар, а зараз військовий ЗСУ, Тарас Компаніченко. Він поклав вірші Симоненка для виконання в акомпануванні кобзи. Деякі з них просили виконувати друзі й родини загиблих військових під час прощань.

 

“Дуже важливо побачити весь обсяг творчості Симоненка. Його вірші перекручувала радянська влада, видавала їх цензурованими й “порізаними”. А сьогодні він знову набуває актуальності, бо в своїх віршах говорив про цінність людської індивідуальності та особистості. Під час повномасштабної війни це виходить чи не найперший план, адже саме це й намагається знищити в українцях росія”, – додав Тарас Компаніченко.

Наклад видання збірки “Молитва” – три тисячі примірників. Книги поїдуть у бібліотеки по малих громадах України. Збірка вже викликала ажіотаж: команда БФ “МХП-Громаді” отримала сотні заявок від людей, які хочуть придбати її для особистої бібліотеки.