Новий номер журналу «Локальна історія» присвятили Василю Стусу. Чому це важливо та як з’явилося видання

30 квітня 2024,

Вийшов новий номер журналу «Локальна історія», присвячений поету-дисиденту Василю Стусу. До видання увійшли маловідомі факти з життя поета, ексклюзивні інтерв’ю з його сестрою й сином, та спогади людей, які особисто знали письменника. Розказуємо, як створювався журнал, і в чому його особливість.  

«Настав час руйнувати міфи»

Створення спецвипуску про поета-дисидента ініціював та підтримав Благодійний фонд «МХП-Громаді». 2023-го Фонд допоміг з реконструкцією музею Василя Стуса в Рахнівці, що на Вінниччині: встановили стелажі для розміщення експонатів, закупили техніку. Команду «МХП-Громаді» вразила історія директора закладу – 94-річного Дмитра Омелянчука. Він 27 років присвятив музею: власноруч збирав цінні експонати, шукав видання книг і переклади творів поета, спілкувався з родиною Стусів. 

«Восени 2023-го ми вирішили зафільмувати спогади Дмитра Омелянчука про Стуса й створили документальний ролик з його спогадами та розповіддю про те, як це керувати маленьким локальним музеєм. Згодом ця ініціатива масштабувалась у спецвипуск журналу про поета. Ми зрозуміли, що життєпис Василя Стуса мало досліджений у Рахнівці, як і замало фактів про значення та вплив його творчості на українську культуру і її становлення. Тому звернулися з пропозицією спільного проєкту до редакції “Локальної історії”, яка зуміла якнайкраще втілити нашу ідею у новому журналі», – розповіла Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду «МХП-Громаді». 

За словами Віталія Ляски, головного редактора журналу «Локальна історія»,  попри те, що поет зробив багато для захисту українства, його постать залишається малодослідженою сьогодні. 

«Новий номер «Локальної історії» присвячено Василю Стусу – людині, яку ми мало знаємо, та яку нам треба досліджувати і переосмислити. Зараз час руйнувати міфи та для хорошого та правдивого знання. І я сподіваюсь, що цей журнал стане однією із цеглинок у тому фундаменті знання, якого насправді бракує», – зазначив Віталій Ляска.

Чим важливий випуск журналу про Стуса  

Спецвипуск про Стуса увібрав максимально цікаву та унікальну інформацію про життя та творчість Стуса. Тут можна прочитати репортаж з рідної для поета Рахнівки та розповідь про місцевий музей, думки та спогади провідник дослідників Василя Стуса, зокрема Радомира Мокрика, Елеонори Соловей, Олеся Ільченка, Вахтанга Кіпіані та інших. Важливими матеріалами є інтерв’ю із Марією Стус, сестрою поета, та його сином Дмитром.

Також у журналі зібрано інформацію про місця, які пов’язані з поетом та світлинами й ілюстраціями, які на замовлення редакції створювала українська художниця Дар’я Ковтун.  Благодійний фонд «МХП-Громаді» передасть спецвипуск журналу в бібліотеки в 15 областях, де працює Фонд.

Свіжий випуск журналу «Локальна історія» також доступний у продажу на сайті видання, у мережі книгарень «Є», «Readeat», «Моя книжкова полиця», «Буква», «Book.ua» та інших книжкових крамницях.

 

Читайте також: Люди-Титани: гурт KOZAK SYSTEM спільно з БФ «МХП-Громаді» продовжать тур військовими госпіталями

 

Довідково

Благодійний фонд «МХП – Громаді» – український благодійний фонд, що розпочав свою діяльність у 2015 році, щоб допомогти громадам у розв’язанні їхніх соціальних, економічних та екологічних проблем. Фонд здійснює діяльність в 15 областях України та працює в більш ніж 700 населених пунктах. Головна місія «МХП – Громаді» – відновлювати та розвивати громади, щоб там хотілося жити.

Під час повномасштабної війни Благодійний фонд «МХП-Громаді» зосередився на культурних проєктах та започаткував загальнонаціональний проєкт підтримки українських музеїв «Збереження культурної спадщини».

Окрім Музею Стуса в Рахнівці в межах проєкту «Збереження культурної спадщини», Фонд підтримав ще п’ять музеїв. Це – музей-садиба В’ячеслава Чорновола на Черкащині, музей композитора Миколи Леонтовича на Вінниччині, музей Василя Симоненка в Черкасах, музей Трипільської культури на Черкащині, Національний музей народної архітектури та побуту України в Києві.