Свідомих українців треба виховувати змалку: презентували книгу дитячого фольклору «Грайлик»

30 серпня 2023,

29 серпня відбулась презентація книги дитячого ігрового фольклору «Грайлик» Марії Пилипчак. У збірку увійшли понад 100 народних пісень-ігор, веснянки, колядки, загадки та скоромовки. Авторка Марія Пилипчак, композиторка, етнографка, керівниця дитячого фольклорного ансамблю «Цвітень», збирала експедиційні записи в різних регіонах України протягом 40 років, починаючи з 1980-х років – вони й стали основою книги.

Основна мета видання освоєння дітьми фольклорної й національної спадщини, зберігання традицій і духовності, утвердження культурної ідентичності. «Грайлик» допоможе педагогам виховувати дітей в дусі українських традицій й змалку формувати національну свідомість. 

«Концепція виховання дітей на основі народного матеріалу в часи глобалізації, і передача культурної спадщини дітям особливо в мегаполісах, – надзвичайно важлива для сучасності. Свідомих українців треба виховувати змалку. Більша частина записів побачать світ вперше, багато з них – рідкісні тексти, що свідчать про високу культурну модель життя наших предків. Сьогодні важливо виховати генерацію дітей на власній етнічній традиції, зберегти її. Ми маємо виховати хоча б одну генерацію, яка зможе виховувати. Велику надію покладаю на нову свідому й освічену генерацію батьків, яким не байдуже наше минуле, сучасне і, головне, майбутнє. Адже смаки сучасних дітей визначатимуть рівень культури завтра», – розповідає Марія Пилипчак, авторка книги  «Грайлик».

Книга видана за підтримки Благодійного фонду «МХП-Громаді». 1000 примірників благодійники надіслали в музичні школи та дошкільні заклади в різних регіонах України. 

«Вчитель може як розвивати гарні смаки в дітей до мистецтва й музики, так і навпаки «калічити» ці смаки. Ми доєднались до друку цієї книги, тому що вона може вплинути на професійний розвиток педагогів та дати можливість вихователям займатись з дітьми музикою на експертних матеріалах. З надбань нашої пісенної творчості потрібно брати найкраще, що буде допомагати будувати етичні та естетичні смаки дітей. «Грайлик» є саме таким матеріалом», – коментує Тетяна Волочай, директорка БФ «МХП-Громаді». 

Тексти та ноти збірника впорядковані таким чином, щоб діти розвивали свій творчий потенціал, працюючи паралельно над ритмом, співом й розвитком музичної пам’яті. У книжці подані не лише твори традиційної народної спадщини для вивчення, але і спосіб її передачі. Під час презентації Марія Пилипчак провела майстер-клас з ритміки для вчителів.  

«Ми маємо зробити так, щоб ця праця не пропадала, щоб ми її постійно використовували. Тим паче ця авторська збірка точно полегшить роботу викладачів, щоб ми краще могли навчати дітей відчуття ритму й музиці. Спробувавши вправи на практиці, під час презентації, тепер є більше розуміння, як правильно доносити цю інформацію дітям, щоб їм було цікаво, а знання легше й краще засвоювалась», – ділиться враженнями Оксана, вчителька Рудківської музичної школи Львівської області.