Внесок у продовольчу безпеку: громади України можуть отримати гранти до 250 тис. грн. в межах проєкту «Сади для перемоги»

30 вересня 2022,

До 250 тис. грн. зможуть отримати українські громади на реалізацію проєктів продовольчої безпеки в межах грантового конкурсу «Сади для перемоги». Ініціативу реалізують «Супровід урядових реформ в Україні», АТ «Укргазвидобування» та Благодійний фонд «МХП-Громаді». Головна мета проєкту: реалізація ідей з розвитку сільського господарства та самозабезпечення продуктами харчування. Бюджет конкурсу – 2,5 млн грн. Про це йшлося на пресконференції з нагоди старту ініціативи, яка відбулася в медіа-центрі «Укрінформ».

Тетяна Волочай, директорка Фонду «МХП-Громаді»: «Завдяки цьому конкурсу спільно з партнерами ми можемо допомогти громадам розв’язати важливу проблему дефіциту продовольства. Велика кількість людей були змушені переїхати в інші місця і підтримка продовольчої безпеки громад, які стали для них новою домівкою, є принципово важливою. Потрібні для цього ресурси вже є в самих громадах. Адже цей конкурс для тих, хто має землю, вміє на ній працювати, знає, як зберегти продукцію, організувати її переробку чи безперервне вирощування. «Сади для Перемоги» – це насамперед про згуртування, об’єднання зусиль та можливостей заради продовольчої безпеки не лише окремих громад, але всієї України».

Кошти гранту громади зможуть використати на техніку для обробки землі, необхідні засоби для вирощування, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції, впровадження новітніх технологій та інші заходи, що сприяють підвищенню продовольчої безпеки. На конкурс можуть подаватися учасники із 10 областей: Сумської, Київської, Вінницької, Хмельницької, Івано-Франківської, Харківської, Полтавської, Львівської, Черкаської та Дніпропетровської областей.

Костянтин-Крістіан Круш, начальник відділу проектів регіонального розвитку Укргазвидобування: «Конкурс «Сади для перемоги» – це ще один крок, завдяки якому ми можемо підставити надійне плече нашим громадам. Ми розуміємо, що у воєнний час на перший план вийшли базові потреби, особливо на деокупованих територіях. Тож закликаємо громади подаватися на конкурс, аби вже весною мати кошти для відновлення виробництва. Віримо, що цей довготривалий проєкт принесе громадам користь та поштовх до розвитку».

Заявниками можуть бути органи місцевого самоврядування самостійно чи у співпраці з:

  • іншими громадами;
  • комунальними установами та НГО;
  • малими та середніми фермерами, кооперативами тощо;
  • асоціаціями та обʼєднаннями виробників с/г продукції.

Ірина Тушницька, виконавчий директор проєкту SURGe, який реалізується компанією Alinea International Ltd в Україні: «Ми прагнемо, аби всі українці мали доступ до достатньої кількості їжі. Конкурс, який ми сьогодні оголошуємо – чудова нагода посилити плани громад відповідними ресурсами. Тож заохочую громади брати участь  у конкурсі, долучатись до наших городніх військ та робити свій внесок у продовольчу безпеку та Перемогу України».

Подача заявок учасників конкурсу відкрита до 30 листопада 2022 року. Перелік документів для участі в конкурсі та умови для реєстрації дивіться тут: група FB (https://bit.ly/3QMV0fE), аплікаційні форми (https://bit.ly/3LkqybA).

Також зацікавлені громади зможуть отримати додаткову інформацію на навчальних вебінарах від організаторів. Тематичні навчання щодо стратегування, розробки комплексного плану продовольчої безпеки, проєктного менеджменту та заповнення аплікаційної форми відбудуться у період з 5 жовтня до 15 листопада.

Втілення проєктів конкурсу триватиме від 2 до 12 місяців.

Конкурс реалізується у партнерстві з Міністерством аграрної політики та продовольства України з метою підвищення продовольчої безпеки громад, розвитку вирощування, переробки, зберігання вирощеної сільськогосподарської продукції та підвищення зайнятості населення.

Із додатковими питаннями щодо участі в конкурсі можна звертатися за адресою: sadyperemohy@gmail.com

«Сади Перемоги» – ініціатива проєкту SURGe «Супровід урядових реформ в Україні», що фінансується урядом Канади та впроваджується компанією Alinea International.

Фото з пресконференції можна знайти за цим покликанням https://fex.net/ru/s/ekydrm8