БФ “МХП-Громаді” підтримав нову постановку опери “Запорожець за Дунаєм”

22 червня 2023,

Благодійний фонд «МХП – Громаді» став генеральним партнером опери «Запорожець за Дунаєм» у виконанні Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької. Процес підготовки нової постановки тривав кілька років. Спочатку на заваді став ковід, а потім почалась війна. 

«Ми робимо свій вклад у відстоювання ідентичності та міці українців, підтримуючи внутрішню стійкість через культурні проєкти. В нас дуже важлива ціль – донести до наступних поколінь надбання наших предків. Багато елементів культурної спадщини вже знищено ворогами: щось під час обстрілів, а щось викрадено. Також ми зазнаємо збитків в людському ресурсі, адже маємо відплив талантів з України. Тож саме зараз важливо підтримувати подібні культурні події, щоб через них зберегти нашу спадщину, розвинути та покращити її», – розповідає Тетяна Волочай, директорка БФ “МХП-Громаді”. 

Вистава у режисурі Оксани Тараненко постала перед глядачами у новій музичній редакції Олександра та Дмитра Саратських, під орудою відомої інтерпретаторки української музики Ірини Стасишин. В новій редакції закладені нові сенси, а образ українського козацтва позбувся столітніх стереотипних нашарувань, нав’язаних московитами.   

«Ідея нової інтерпретації показати козаків такими, якими вони дійсно були: могутніми, войовничими та свободолюбивими, здатними протистояти будь-яким перешкодам та ворогам. Вистава є героїчною, патріотичною, про прагнення незалежності», – зазначила режисерка опери Оксана Тараненко.

Герої опери виборювали своє право бути вільними та незалежними, демонструючи свою любов до Батьківщини. Опера стала черговим підтвердженням, що наші волю та дух не зламати.