Для громад презентували “Книгу ДІЙ”: активісти фіксуватимуть плани, мрії, майбутні проєкти

09 травня 2023,

У с. Потапці на Черкащині презентували “Книгу ДІЙ”. Це  велика книга-екслібрис розміром 40 на 60 см, вагою близько 15 кг з чистими сторінками. Туди представники громад, місцеві мешканці, активісти можуть вписувати свої плани, майбутні проєкти та ідеї з відновлення регіонів після перемоги. Книга “їздитиме” різними регіонами України: у травні буде на Київщині й Вінниччині, пізніше “завітає” на Хмельниччину й Волинь.

“Ідея проєкту – зафіксувати плани з відновлення та розвитку громад і стимулювати українців їх втілити. Адже провівши кілька років поспіль низку грантових конкурсів, знаю з власного досвіду: формулювання своїх ідей і переведення їх у текстовий, а особливо паперовий формат, – уже важлива частина реалізації”, – коментує Тетяна Волочай, директорка благодійного фонду “МХП – Громаді”.

“Книгу ДІЙ” Тетяна Волочай разом з колегами презентувала під час запуску нового сезону грантового конкурсу “Час діяти, Україно!”, який відбувся в креативному просторі в с. Потапці. Торік на місці Potaptsi HUB була стара закинута бібліотека. Зараз тут – нові меблі, книги, ремонт. А головне – люди та їхні ініціативи: від плетіння маскувальних сіток, проведення майстер-класів до репетицій хору. 

“Коли ми почули про грантовий конкурс, то просто почали діяти. Нас захопив сам процес. Ми почали описувати проєкт – і вже побачили в своїй уяві нові столи, стільці, навіть літературу, яка стоятиме на полицях. Усвідомили: якщо тут не вдасться отримати кошти, то будемо шукати підтримки ще, адже проєкт уже є. Тож з власного досвіду знаємо, наскільки важливо зробити перший крок – і просто усвідомити, сформулювати свої цілі. Бо далі вже мозок шукатиме, як це втілити. Тож ми дуже раді приймати в себе презентацію “Книги ДІЙ” і сподіваємося, що це надихне інших діяти”, – Людмила Горденко, керівниця проєкту Potaptsi HUB.

Після поїздок книги Україною організатори конкурсу “Час діяти, Україно!” створять мапу мрій громад. Восени обіцяють презентувати результати проєкту.