Близько 300 дітей загиблих українців оглянули лікарі Охматдиту в Черкасах

26 june 2024,

У Черкаси вперше приїхала мобільна бригада лікарів Національної дитячої спеціалізованої лікарні МОЗ України  «Охматдит». Лікарі оглянули дітей з групи ризику та  дітей, чиї батьки загинули під час повномасштабної війни. Проєкт «Скарбничка здоров’я» реалізовується командою лікарів «Охматдиту» за фінансової підтримки одного із родини брендів МХП “Супер Філео” та у партнерстві благодійних фондів «МХП-Громаді» та «Діти Героїв». У межах проєкту діти могли отримати консультації 15 висококваліфікованих медиків, а саме: офтальмолога, гастроентеролога, ендокринолога, невролога, хірурга, ортопеда та ін. 

За словами директора благодійного фонду «МХП-Громаді» Олександра Пахолюка, здоров’я місцевих мешканців громад – один із напрямів діяльності Фонду, тому важливо не просто підтримувати ініціативи, а шукати партнерів та додаткові можливості для цього, об’єднувати зусилля, адже головна мета – допомогти у зростанні здорової нації, яка будуватиме майбутнє України. 

Олександр Пахолюк: «Оскільки громади, де працює наш благодійний фонд, зосереджені переважно в малих містах і селах, тому доступність жителів до медичних послуг і особливо до вузькопрофільних спеціалістів – непросте питання. На жаль, ми не можемо доставити кожну маму чи тата з дитиною до лікаря, але нам під силу зробити лікарів ближчими до маленьких пацієнтів. Це дасть можливість отримати якісні медичні послуги тим, хто цього найбільше потребує». 

Одним із таких партнерів у Черкасах став ТОВ «НВФ «Урожай», який забезпечив трансфер і розваги дітям.  

Директор ТОВ “НВФ “Урожай” Олександр Воскобойнік: «Майбутнє нашої країни – це сьогоднішні малі українці. Тому з командою так активно включилися в цей проєкт. Я зі свого боку доклав зусиль, аби на прийом лікарів потрапила якомога більша кількість діток з громад, де веде господарську діяльність «МХП –Урожай». У пріоритеті – діти військових та ті, які потребують швидкого обстеження. Забезпечили їм трансфер до Черкас. А ще – організували батути, надувні гірки, солодку вату. Прийом проводили у санаторії “Сосновий бір”. Обрали цей заклад спеціально, бо тут є велика красива територія, де дітки могли побавитися з аніматорами до чи після прийому лікарів».

Завідувачка педіатричного відділення КДП НДСЛ «Охматдит» Ольга Медведєва: «На початку війни, коли ми тільки почали виїздити у віддалені регіони і обстежувати дітей, то зовсім не розуміли, з якими проблемами зі здоров’ям маленьких пацієнтів доведеться зіштовхнутися, які патології будуть на першому місці, враховуючи обставини, які склалися  на той час. Ми знайомилися з міжнародним досвідом і зрозуміли, що ніде не було схожої практики виїздів мобільних бригад лікарів цілої поліклініки. За цей час ми зрозуміли, що зміна умов життя, хронічний психологічний стрес, переміщення великої кількості людей – все це почало викликати зростання кількості ендокринних патологій, патологій шлунково-кишкового тракту, алергологічні патології, патології кровотворення. Тому в нашу бригаду входять лікарі майже всіх спеціальностей. Візит в Черкаси став 114-им». 

Такою можливістю скористалася черкащанка Лідія Семенюк, дружина загиблого військового. Вона мама дівчинки та хлопчика 5 та 7 років. Прийшла з дітьми на огляд, адже вважає, що проблем зі здоров’ям побільшало з початком війни. Каже, що через стреси діти хворіють частіше, а якщо двоє дітей, то в чергах в поліклініки треба вдвічі довше стояти. 

Лідія Семенюк: «Походи до лікарів для дітей – це завжди серйозно і стресово, а сьогодні я прямо здивована, що мої діти навіть не нервують через це, вони розчинилися у розвагах, яскравих кольорах, маленькому святі довкола них. Для мене це велике полегшення, бо й сама не відчуваю напруги».  

Доповненням розважальної програми для хлопчаків та дівчаток стали анімовані герої та аквагрим від бренду “Супер Філео”. Дітлахи фотографувалися з ростовою лялькою-курчатком, смакували імбирними пряниками та малювали улюблених героїв. 

«Діти – це наше майбутнє, і кожна дитина заслуговує на здорове та щасливе життя. Надаючи медичну допомогу дітям, ми вкладаємо і в майбутнє нашої країни», – говорить Олена Гайдак, керівниця групи з розвитку «Супер Філео» компанії МХП.

Провідний фахівець по роботі із сім’ями, які постраждали внаслідок військової агресії благодійного фонду «Діти героїв» Яна Воробей: «Чим більше партнерів об’єднується в допомозі батькам та дітям наших героїв, тим суттєвішою і вагомішою може бути підтримка. На сьогодні наша організація підтримує близько 10 000 дітей по всій Україні і ця кількість постійно зростає».

До “Скарбнички здоров’я” в Черкасах долучився один із переможців конкурсу бізнес-ідей “Роби своє” Олег Крамар. Він забезпечив паперовими склянками для води, виготовленими на власному обладнанні, щоб було зручно пити воду батькам, дітям та