616 підприємців подали свої бізнес-ідеї на конкурс «Роби своє»

19 april 2024,

9 квітня завершився прийом заявок на конкурс бізнес-ідей «Роби своє», в межах якого малі підприємці з громад  можуть отримати на розвиток власної справи до 100 тис. грн.

У 2024 році Благодійний фонд «МХП – Громаді», який є організатором конкурсу, отримав від підприємців 616 заявок. Бізнес-ідеї надійшли від підприємців 15 регіонів, серед яких – Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Івано-франківська, Київська, Львівська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська та м. Київ.

16% зареєстрованих проєктів (99 заявок) надійшло від представників ветеранської спільноти.  Це проєкти, пов’язані із медичними та реабілітаційними послугами, крафтовим виробництвом та продовольчою безпекою.

«Ми спостерігаємо в громадах бізнес-активність ветеранів. Повертаючись після передової, десятки з них хочуть започатковувати власний бізнес. Хтось – робити власну справу, дотичну до реабілітації чи допомоги військовим, хтось – втілює відкладені бізнес-мрії. Потенціал таких ініціатив надзвичайно великий. Адже це – мотивовані підприємці, які вміють боротися за те, що люблять. Тому ми пишаємося тим, що можемо долучитися одночасно до розвитку громад та підтримки ветеранів», – коментує Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду «МХП – Громаді».

Загалом продовольчої безпеки стосувалися найбільше цьогорічних заявок — 30%. На другому місці організатори зареєстрували проєкти, пов’язані із наданням побутових послуг – 16,8%. До трійки лідерів увійшли  бізнес-ідеї з крафтового виробництва – 12%.

Важливо, що цього року учасники конкурсу традиційно отримають ще й менторську підтримку, зможуть долучитися до навчальної програми, яка включає курси з маркетингу, бізнес-планування, бухгалтерського обліку тощо. Також фонд візьме на себе витрати з оподаткування гранту.

«Зазвичай грантодавці чи донори не покривають цих витрат. Тобто переможець конкурсу отримує не 100 тис. грн, а 80-85 з вирахуванням податків. Ми ж заклали в бюджет конкурсу додаткові 2 млн грн на оплату податків для переможців, аби ті могли почати власну справу з повної суми», – наголошує Володимир Панченко, керівник відділу національних проєктів БФ «МХП – Громаді».

Наразі до оцінювання бізнес-ідей від учасників долучилося експертне журі. Переможців оголосять 9 травня.

Читайте також: Стартував конкурс «Час діяти, Україно!»: громади можуть залучити на власний розвиток до 100 тис. грн

Нагадаємо, грантовий конкурс «Роби своє» для підприємців у малих містах та селах за фінансової підтримки компанії МХП стартував 2016 року. Тоді він мав назву «Село. Кроки до розвитку». 2022-го конкурс перейменували в «Роби своє» та розширили географію проведення. Протягом двох останніх років під час повномасштабної війни в межах конкурсу підтримали 154 підприємців на загальну суму понад 15,2 млн грн.