Розвиток попри війну: унікальні та мотивувальні історії підприємців з різних куточків України в спецпроєкті “Українська правда”

25 вересня 2023,

5 історій від переможців конкурсу #Варто “РобиТИ своє” – як знайти в собі сили на розвиток власної справи попри війну та життєві потрясіння

Після повномасштабного вторгнення росії український малий бізнес опинився у вкрай складних умовах: у більшості українців суттєво погіршилась купівельна спроможність, що призвело до зменшення прибутку підприємців. Водночас економічна ситуація в країні була надто ризикованою, щоб брати кредити на покриття поточних потреб та масштабування, тож більшість підприємців сподівались перечекати складні часи та за можливості зберегти власну справу.

Натомість зараз, на 20-й місяць війни, усі в Україні вже відкрито говорять про відновлення та відбудову. Одним із локомотивів цих процесів повинен стати малий бізнес, який є основним наповнювачем бюджетів громад. Простими словами, без розвитку місцевого підприємництва не буде розвитку регіонів.

Можливим варіантом для місцевого підприємництва в пошуку ресурсів на розвиток і масштабування є грантові програми. Одну з таких започаткував Благодійний фонд “МХП – Громаді” у партнерстві з Українським ветеранським фондом Міністерства у справах ветеранів, її назва – #Варто “РобиТИ своє”. За цією програмою ветерани та родичі полеглих захисників та захисниць мали змогу отримати від 500 тисяч до 1,5 мільйона гривень на відкриття та розвиток власної справи у сфері сільського господарства та агропромислового комплексу. Загальний бюджет конкурсу становив 15 млн гривень.

“Конкурс бізнес-ідей з підтримки локального бізнесу ми проводимо щороку з 2019-го. Водночас постійно реагуємо на нові виклики: 2020 року це були карантинні обмеження під час пандемії, зараз – наслідки повномасштабного вторгнення. Нині ми надзвичайно раді, що можемо допомогти нашими програмами та експертизою повернутися до життя тим, хто нас захищає, та їхнім родинам. Бо всі військові повинні знати, що їх чекають, а громади, де вони живуть, розвиваються”, – коментує Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду “МХП – Громаді”.

Підтримка ветеранського бізнесу – це позитивний крок як з економічної, так і з соціальної точки зору. Після повернення з війни наші герої мають змогу розвивати власну справу, створювати робочі місця, чим суттєво допомагати своїм громадам.

Українська правда. Життя зібрала п’ять історій переможців конкурсу з різних куточків України. Усі вони є прикладом, як попри війну та різні життєві потрясіння українці знаходять в собі сили започатковувати та розвивати власну справу, створювати робочі місця та відбудовувати Україну, розвиваючи свою справу.

Детальніше читайте за посиланням.